cefalees

TRACTAMENT NATURISTA DE LES CEFALEES (MAL DE CAP)

El mal de cap més que una malaltia és un símptoma de moltes i diverses malalties.

El mal de cap espontani, sense lesió traumàtica externa, depèn, sobretot, de 2 causes:

1) Canvi de tensió als teixits. La tensió es modifica quan s’altera el reg sanguini; per exemple, una inflamació aguda provoca mal de cap. Molt diverses causes alteren el reg sanguini de l’interior del crani.

2) Espasme de la musculatura de fibra llisa.

El mal de cap ordinari sol ser signe d’esgotament, d’excessiu treball o d’una despesa exagerada de potència nerviosa a causa de preocupacions i altres sobrecàrregues psíquiques.
Pot originar-se també d’una grip febril incipient, un refredat intens i d’altres moltes malalties infeccioses, així com al·lèrgies, restrenyiment, hipertensió, lesions oculars o dentals, anèmia…

Tot i que si es pateix mal de cap freqüent s’ha de consultar al metge.

TRACTAMENT NATURAL:

El primer pas és esbrinar la causa i corregir-la.

  • El millor es estirar-se, restar relaxat i procurar dormir.
  • És indispensable una cura de desintoxicació amb alimentació vegetal i banys de vapor o sauna.
  • Moltes vegades proporciona alleujament submergir el cap en aigua freda i fregar a continuació energèticament el cuir cabellut.
  • El mal de cap vespertí es combat amb banys d’aigua amb sal i una cullerada de mostaza alternativament freds (1 minut) i calents (a 40º durant 15 minuts) de peus, cames i braços.
  • També es recomanen banys de sol amb el cap cobert i només durant les primeres o últimes hores del dia.
  • Si el mal de cap se sent d’una manera especial a la nuca i al cuir cabellut, la cefalea sol ser d’origen reumàtic.
  • En general les dones que prenen anticonceptius, han de deixar-los.

Pel que fa a l’alimentació, tenir en compte:

  • Evitar els excessos al menjar, evitar el pa blanc, la xocolata i el café, els greixos saturats (greixos d’origen animal o vegetals refinats), llet animal, formatges forts, begudes de cola, sucres (galetes, pastissos, gelats, etc.) i els fregits, barbacoes i fornejats.
  • Hi ha alguns vegetals que també han d’evitar-se: els cítrics, les freses, els plàtans, els tomàquets, els espinacs, les mongetes, la ceba i el cogombre, perquè contenen tiramina, un dilatador dels vasos sanguinis que pot provocar un atac.

Hi ha algunes plantes medicinals, que fent-ne tisanes proporcionen alleujament:

  • El card marià, la ulmària, el saüc, el tanacet, la lavanda, la menta, la camamilla i el melidot.

Segons la medicina tradicional xinesa, les cefalees són originades per un estancament de l’energia (el Qi hepàtic) a causa de problemes de tipus emocional o d’origen alimentari.

La millor forma de desbloquejar aquesta energia és mitjançant l’Acupuntura en combinació amb la desintoxicació del fetge, evitant aliments que el sobrecarreguin (els abans citats) i emprant els que l’afavoreixen: el boldo, les carxofes, l’escarola, la xicòria, etc.

Segons el Dr. J. L. Berdonces si la migranya és especialment forta i no s’aconsegueix mitigar-la amb les indicacions anteriors, pot intentar-se amb una lavativa d’infusió de camamilla. Per això, s’haurà de preparar 750 g d’infusió de camamilla, posant 3 bossetes o cullerades de la planta en aigua calenta. Es filtra, s’afegeix una culleradeta de sal marina, es deixa reposar fins que aconsegueixi la temperatura corporal i s’aplica la lavativa, procurant retenir-la durant 5 minuts.

Són útils els foments de vinagre de vi o de poma amb unes gotes d’essència de camamilla, xopades en un pany que s’aplica al front cada matí en dejú, no retirant-les fins que estiguin secs.

Finalment: És precís ser perseverant. Els resultats positius poden trigar entre 2 i 3 setmanes, però val la pena. Inclús en aquest termini poden produir-se algunes crisis depuratives, ja que sens dubte l’organisme està fortament intoxicat per anys de mala alimentació o de problemes emocionals no resolts.

Article escrit per Oriol Avila, President del Centro de Estudios Naturistas

Deixa un comentari