varices

TRACTAMENT NATURAL DE LES VARIUS

Símptomes i complicacions

Els principals símptomes de les varius són: dilatació de les venes, dolor constant, enrampades nocturnes, cansament dels membres afectats, endormiscades, picors, coïssor, etc.

Si no es segueix un bon tractament natural es poden produir úlceres, trombosis, varicoflebitis i en els casos més seriosos, inclús embòlia.

Massatge

El massatge amb oli d’ametlles, oliva ecològica o cremes de rusc, hamamelis o castanys d’índies s’ha de realitzar sempre cap a dalt, seguint la cama en direcció al cor, començant pel peu i acabant al final de la cuixa. El massatge limfàtic és ideal, però és indispensable que el faci un especialista.

Dietoteràpia

  • Dieta de verdures: all, ceba, enciam, etc.
  • Llegums.
  • Fruites: pinya, papaya i prunes.

Hidroteràpia

Xopar una compresa (de cotó o fil) o una mitja en aigua freda i escórrer-la , aplicar-la en la part afectada i cobrir-la amb un altre compresa o mitja de llana. S’aplica abans d’anar-se’n a dormir i es deixa durant tota la nit, alternant un dia una cama i un altre dia l’altre.

Un altre tècnica que es pot utilitzar és la dels banys alterns de peus. Consisteix a posar dos cubells d’aigua, un amb aigua freda, tant com es pugui aguantar, i l’altre amb aigua calenta. Introduir els peus 5 minuts en l’aigua calenta i 1 minut a l’aigua freda. Això s’ha de repetir durant 3 o 4 vegades, acabant sempre amb aigua freda.

Exercici físic

L’exercici físic és summament important, tant per prevenir com per sanar les varius.

  • El més recomanable és el passeig a pas lleuger (una hora al dia).
  • És molt interessant també la bicicleta, tant la normal com l’estàtica. Sempre serà millor si es pot fer a l’aire lliure.
  • La natació tranquil·la es recomana.
  • I caminar descalç sobre la sorra o l’herba.

En aixecar-se i ficar-se al llit, realitzar aquests exercicis:

Dempeus, aixecar-se sobre la punta dels peus i descendir amb els dos peus a la vegada. Repetir 10 vegades.

Tombar-se enlaire amb les mans sota la pelvis i doblegar les cames apropant els genolls al pit. Agafar aire amb el nas i al deixar-lo anar per la boca estirar les cames cap al sostre. Mantenir aquesta posició 5 minuts sense deixar de respirar, doblegar els genolls i tornar a estirar-les vàries vegades.

Helioteràpia

Són molt recomanables els banys de sol, presos en dosis moderades (no excediran de 15 minuts). En cas que es vagi mullant el cos o les cames amb aigua freda, podran prolongar-se fins als 20 o 30 minuts. S’ha d’evitar que la pell es congestioni (el que sol ocórrer si s’excedeix el temps indicat).

Si els banys de sol són efectuats a la platja o la piscina convé entrar a l’aigua aproximadament cada 5 minuts, i estar-s’hi 1 o 2 minuts, a fi d’evitar la congestió a la qual al·ludíem abans.

Si hi ha úlceres varicoses, els banys de sol a les cames es reduiran a 2 o 3 minuts al dia.

Els banys de sol s’han d’acabar sempre amb un bany o una aplicació d’aigua freda.

Fitoteràpia

Les plantes que es venen emprant amb èxit són:

  • Decocció de rusc, avellaner i/o castany d’índies.
  • Cataplasmes de col picada cada nit.
  • Embolicar les cames amb venes xopades en vinagre de poma fresc.

Article escrit per Oriol Avila, President del Centro de Estudios Naturistas

Deixa un comentari