piedras en el riñón

Pedres al ronyó

Per alleugerir els intensos dolors que produeixen els còlics renals o nefrítics, s’aplicaran compreses sobre regions del ventre i els ronyons al costat malalt i, al mateix temps, es donaran banys de seient de calor creixent, amb una durada de 30 a 60 minuts.
Mentre duri el còlic, el malalt ha d’abstenir-se de prendre aliment i tan sols se li podran donar tisanes calentes de trencapedres: til·la, menta, arenària, dent de lleó, bedoll, malvavisc, estigmes de blat, etc. Per ajudar a expulsar el càlcul o la sorra que solen ser la causa del còlic. Es recomana prendre 30 g. de glicerina, barrejada en 30 g. d’aigua, d’una sola vegada, a mitja tarda, o bé 40 g. de glicerina repartida en 2 tomes. Poden repetir-se 2 dies després.

En desaparèixer el còlic, a vegades es produeix una falta d’orina, pel fet que el càlcul es troba instal·lat a la uretra, impedint l’emissió. No funciona l’altre ronyó, bé sigui per inflamació, bé perquè ja no funcionava amb anterioritat. En aquests casos, s’ha d’anar al metge com més aviat millor, doncs al contrari es podria presentar un estat d’urèmia per falta de micció.

Per prevenir la formació de pedres i destruir-les si s’hi han produït, és indispensable un règim lacto-ovo-vegetarià alternat amb freqüents cures de fruita, especialment pomes, peres, síndria, cireres, pinya, plàtans, així com abundants amanides principalment amb api, enciam, ceba, raves, fonoll, dent de lleó, etc. amb vinagre de poma.

Reduir el consum de sal, formatges fermentats, llegums i conserves. Res d’alcohol ni altres begudes que no siguin aigua de baixa mineralització i aquesta en abundància lluny dels àpats. Pot preparar-se aigua d’arròs integral o de cigrons deixant macerar 250 g. en un litre d’aigua durant 12 hores, colar-ho i prendre diversos gots diverses vegades al dia.

Es recomanen abundants vitamines A i B6 i germinats d’alfals.

El caldo d’ortigues és també recomanable. Un bon grapat d’ortigues es bullen amb aigua i sal a foc lent entre 15-20 minuts, es cola i s’amaneix amb un bon doll d’oli d’oliva verge extra.

També ajuda a expulsar els càlculs renals el xarop de raves que s’aconsegueix deixant macerar en sucre una quantitat de raves ecològics durant 12 hores. Aquest xarop es pren cada matí en dejú fins a expulsar els càlculs.

Finalment, caldo d’arrels de porro, ceba i julivert, amb sal marina i oli d’oliva verge per dinar i sopar.

Un preparat eficaç per als càlculs d’àcid úric és la següent maceració oxidant: un ramat d’api, mitja ceba (regular), mitja cabeça d’alls, mitja llimona o si es desitja mitja cullerada de sement d’anís, mitja cullerada de sement de fonoll, mitja cullerada de menta piperita (planta). Es talla tot a trossets i es col·loca en un recipient no metàl·lic, amb quantitat d’aigua natural suficient per a 2 gots grans, deixant-lo en remull tota la nit en un lloc fresc (sense escalfar-lo). L’endemà es cola i es beu abans dels àpats l’aigua resultant.

Abans d’anar-se’n al llit, prendre un bany calent amb 1 kg de sal marina dissolta.

Article escrit per Oriol Avila, President del Centro de Estudios Naturistas

Deixa un comentari