Xolís d'Adons

Carrer Únic 10, Adons (Alta Ribagorça, Lleida)

Casa Ramón es troba en un petit poble dels pirineus catalans, Adons. On la Marta i la seva família elaboren embotits artesanals únics, especials i excel·lents perquè els fan amb afecte, temps i paciència.

Amb la voluntat de recuperar l'art autòcton de l'elaboració artesanal de l'embotit a les cases de pagès, a Xolís d'Adons seleccionen només les millors carns (sempre de porcs que tenen més d'1 any) abans de procedir al seu tractament. Entenen que la carn de cada porc és diferent, per això l'aprofiten al màxim sense barrejar-la. Sense colorants ni conservants, aconsegueixen que les seves peces siguin 100% naturals.

Picar, amassar, salpebregar, embotir, reposar... Amb paciència, meticulositat i instint, cada embotit s'elabora un per un. Les mans de l'artesà juguen un paper important en el procés.

Menció especial mereix l'últim pas de tot el procés, l'adobat (el curado). Quan en penombra i en silenci, l'embotit intensifica la seva suada fins a assolir el seu grau de maduresa just. De forma natural es permet la ventilació i el control de la humitat i la temperatura de l'estança. El clima de la muntanya dels Pirineus, amb els vents procedents de l'Aneto i la Maladeta, són clau en el gust especial dels embotits Xolís d'Adons.

Trobaràs Xolís d'Adons a diverses fires i a la seva pàgina web.