dieta hipercolesterolemia

BASES D’UNA DIETA PER AL TRACTAMENT DE LA HIPERCOLESTEROLÈMIA

  • Consum abundant de magnesi, ja que al dissoldre el colesterol en sang impedeix la coagulació de la mateixa. Aliments rics en magnesi són el germen de blat, els fruits secs, en especial les nous i les ametlles, i els llegums d’origen biològic tant verd com seques.

  • La soja i els productes de soja, com la lecitina, no contenen colesterol, però en canvi aporten tots els aminoàcids essencials en proporció òptima, pel que el seu consum és molt recomanable.
  • La ingesta d’all, vàries vegades al dia, és també molt recomanable perquè incrementa l’HDL (colesterol bo).
  • Consumir arròs integral i d’altres cereals integrals, en especial civada.
  • Llegums.
  • Fruites (recomanables: figues, raïm, alvocats, maduixes, pomes i aranges).
  • Verdures i hortalisses (recomanables: carxofes, albergínies, pastanagues, cebes i api), i amanides poc amanides, de procedència biològica. La fibra és molt important per prevenir les malalties coronàries.
  • Per fer més agradables i nutritius els plats, pot afegir-se unes cullerades de sèsam o pipes de gira-sol.
  • Els àcids grassos polinsaturats, en especial l’Omega-3, que es troben al peix blau (salmó, tonyina) protegeixen les arteries evitant la formació d’ateromes.
  • Beure bastant aigua fora dels àpats. I veure les begudes recomanables.
  • Important a la dieta, és l’oli d’oli verge extra de primera prensió en fred.
  • Substituir el sucre per mel, la sal de cuina per sal d’espècies, el cafè per malta i la llet animal per llet d’ametlles.
  • L’aport de vitamines E, C, B1B2B3B5B6B9 i B15 és molt convenient. Els aliments que contenen en major proporció aquestes vitamines es detallen al “Diccionari dels Aliments” Edicions Cedel (Centro de Estudios Naturistas).
  • El dejú un dia a la setmana puja l’HDL (el colesterol bo) i baixa la biosíntesi del colesterol pel fetge. Si el dejú resulta molt dràstic, pot fer-se un semi dejú amb només fruites, en especial pomes.

Fer exercici físic com remar, bicicleta o caminar 4 km/dia amb moviments rítmics sense parar de cop, a no ser que existeixi alguna molèstia precordial, fatiga, dolor, etc.

Les plantes medicinals com olivera, ginkobiloba, flors de taronger, verberana, melissa, espí blanc, romer, eleuterococ, sàlvia, espígol, passiflora, llúpol i bedoll, entre d’altres, es poden combinar en infusions, extractes i xarops, així com càpsules d’alfals.

Evitar la brioixeria i pastisseria industrial, embotits, margarines, aliments fregits, carns, greixos, la sal de cuina, la maionesa, els gelats, la xocolata, la llet sencera, la nata, els formatges curats, el cafè, l’alcohol i el tabac.

Begudes recomanables:

  • Suc de llimona: Barrejar el suc de 4 llimones en 1 litre d’aigua i beure diàriament abans dels àpats. Pel seu poder regenerador desinfecta les arteries i regenera la sang. La seva eficàcia augmenta si es pren en dejú.
  • Dent de lleó: Es couen 100 gr. de fulles en 1 litre d’aigua, deixant bullir uns 10 minuts, després i una vegada refredat es filtra el líquid i es pren un got abans de cada àpat al dia.
  • Carxofera cuita: Col·locar 15 gr. de fulles seques del tall en una tassa plena d’aigua bullent. Tapar i deixar reposar uns 15 minuts, poden endolcir-se amb mel. És convenient prendre una tassa mitja hora abans de cada àpat.
  • Caldo oxidant depuratiu: Bullir durant 45 minuts en 2 litres d’aigua, una ceba gran trossejada, 3 pastanagues i unes branques d’api fresc. En prendre-ho afegir el suc d’una llimona per got de 250 cc.

Article escrit per Oriol Avila, President del Centro de Estudios Naturistas

Deixa un comentari